Skip to main content

Uber akhirnya membolehkan anda memadam Uber tanpa perlu memohon

Imej: pengadilan karl / gambar getty

Adakah anda berada di Team #DeleteUber tetapi tidak pernah memadamkan apl itu? Atau adakah anda baru menyedari bahawa Uber adalah sebuah syarikat yang penuh dengan masalah yang menimbulkan masalah?

Nah, awak beruntung. Uber memudahkan anda memadam aplikasi dari telefon pintar anda.

LIHAT JUGA: Ketua Pegawai Eksekutif Uber mengakui dia memerlukan tangan kanan (sila menjadi seorang lelaki)

Pengguna Uber kini boleh memadamkan aplikasi terus dari telefon pintar mereka tanpa perlu menghubungi sokongan pelanggan. Menurut TechCrunch, proses ini dipanggil "Dear John" secara dalaman dan direkabentuk sejak tahun lepas (oleh itu jauh sebelum #DeleteUber sedang merentas media sosial).

Uber masih meletakkan fail selamat dalam. Uber akan menyimpan data pengguna selama 30 hari selepas mereka memilih untuk memadam akaun mereka. Jadi, jika anda mengubah fikiran anda (seperti mungkin seseorang dari Harry Potter menggunakan pensieve untuk menarik kenangan anda tentang segala perkara yang telah mereka lakukan), anda boleh memulihkan akaun anda.

Sebelum kemas kini ini, pengguna Uber terpaksa menghubungi Uber dan wakil khidmat pelanggan terpaksa menangani setiap permintaan secara individu. Tidak ada sistem automatik, seperti sekarang. Itu menjadi masalah besar apabila 500,000 orang meminta untuk memadam akaun mereka berikutan tindakan syarikat itu semasa protes terhadap larangan perjalanan Presiden Donald Trump, The New York Times dilaporkan.

Selain menjadikannya lebih mudah untuk memadam Uber, aplikasinya memperkenalkan lebih banyak ciri privasi. Pengguna kini boleh memilih, di dalam aplikasi, untuk tidak lagi menerima pemberitahuan untuk mengemaskini kemas kini atau untuk diskaun.

Uber juga memudahkan pengguna memahami, sekali lagi dalam aplikasinya, berapa banyak data lokasi Uber mereka tahu. Tidak, ia tidak membiarkan anda membatasinya. Anda boleh sama ada memilih sentiasa atau tidak untuk penjejakan lokasi (tetapi anda memerlukannya untuk menggunakan aplikasi dengan berkesan, kerana anda perlu mengetahui alamat tepat Point A dan Point B dan anda tidak dapat menjejaki pemandu dalam masa nyata - semoga nasib baik tidak semestinya). Pengguna Uber juga boleh memutuskan sama ada mereka mahu kawan-kawan dapat mengakses data lokasi mereka, seperti penggunaan orang Uber kepada ciri-ciri orang.

Setiap ciri ini akan menjadi tersedia kepada pengguna dalam minggu-minggu akan datang, menurut TechCrunch

Siaran ini dikemaskini untuk menjelaskan apa yang berlaku apabila anda tidak pernah memeriksa perkhidmatan lokasi di Uber.